Serwetki gastronomiczne w restauracji pełnią ważną funkcję. To elementem dekoracyjnym stołu, a także dodatek, który spełnia wymagania klienta, dbając o jego komfort. Ich głównym zadaniem jest dodać efekt wizualny, który zjawiskowo udekoruje stół, a jednocześnie pełniąc funkcję praktyczną w wykorzystaniu. Serwetki gastronomiczne dostępne są w wielu kolorach i posiadają szerokie zastosowanie. Niektóre z nich posiadają specjalny materiał, który można składać i wywijać na różne sposoby. Serwetki dzielą się na różne rodzaje i mimo podobnego zastosowania, każda charakteryzuje się czymś innym i równie szczególnym.

W tym artykule dowiesz się:

  • Jakie zastosowanie mają serwetki i poznasz ich różnice
  • Które serwetki gastronomiczne najlepiej wybrać i dlaczego?

Zastosowanie i zalety serwetek gastronomicznych

Serwetki gastronomiczne mogą być stosowane w wielu miejscach, w których serwuje się posiłki i organizuje przyjęcia. Niezwykle funkcjonalne, mogą służyć jako element dekoracyjny stołu, dzięki czemu można je dopasować do okazji i wykorzystać podczas planowania wystroju. Dodatkowo goście mogą z nich skorzystać w momencie, gdy będą chcieli wytrzeć usta czy dłonie po posiłku lub do innych czynności takich jak przetarcie stołu np. z rozlanej kawy.
Serwetki gastronomiczne są bardzo trwałe i praktyczne. Większość serwetek posiada delikatny materiał i strukturę wysoko chłonną. Takie właściwości głównie posiadają serwetki flizelinowe, które są idealną alternatywą dla materiałowych serwetek.
Delikatny materiał z celulozy zastosowany jest znowu w jednorazowych serwetkach papierowych, dlatego charakteryzują się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia.

Serwetki flizelinowe

Serwetki flizelinowe wykonane są z papieru flizelinowego do jednorazowego użytku, który złudnie przypomina materiał. W porównaniu do jednorazowych serwetek papierowych, charakteryzują się grubością. Dzięki czemu można je wywijać i układać w dowolny sposób na stole np.: w kieszonkę, wachlarz, kwiat lotosu, choinkę czy gwiazdę betlejemską. Oczywiście jest wiele innych możliwości składania. Dlatego serwetki flizelinowe wykorzystuje się najczęściej podczas ważnych imprez okolicznościowych. Nadają pomieszczeniu elegancji i charakteru. Materiał, z którego zostały wykonane serwetki, jest niezwykle trwały i odporny na ścieranie, dlatego mogą służyć gościom przez całą imprezę jednocześnie dbając o ich komfort.
Serwetki flizelinowe można dobierać kolorystycznie do wydarzenia okolicznościowego, w zależności od indywidualnych potrzeb.

Jaki wybrać kolor serwetek?

  • Biały kolor ma charakter odświętny, więc najlepiej sprawdzi się podczas wesela, komunii czy chrztu
  • Czarny kolor ma charakter ekskluzywny, dlatego może służyć do wystroju eleganckiej i prestiżowej restauracji
  • Butelkowa zieleń jest dość uniwersalna kojarząca się z dobrym stylem i klasą, dlatego może służyć podczas jubileuszy

Jednorazowe serwetki papierowe

Jednorazowe serwetki papierowe wykonane są z celulozy. Posiadają zazwyczaj jednowarstwową lub dwuwarstwową strukturę. Jednowarstwowe wykorzystuje się najczęściej w barach szybkiej obsługi lub stołówkach. Natomiast 2- warstwowe są bardziej wytrzymałe, dzięki czemu nie przerywają się podczas stosowania. Można je używać w różnych lokalach gastronomicznych.
Jednorazowe serwetki papierowe dzięki celulozie, są miękkie i delikatne w użyciu. Mają właściwości chłonne, dzięki którym są niezwykle funkcjonalne. Nadają się do oczyszczania ust czy dłoni oraz serwowania posiłków. Serwetki papierowe to idealny zamiennik chusteczek higienicznych, które zdecydowanie lepiej prezentują się na stole restauracyjnym. Mogą być serwowane pojedynczo z pudełka lub dyspensera.
Obecnie serwetki papierowe tak jak serwetki flizelinowe występują w różnych kolorach. Przeznaczone głównie dla restauracji, w których niezwykle ważny jest aspekt wizualny.

Serwetki materiałowe

Serwetki materiałowe wykonane są z plamoodpornego poliestru. Materiał po wypraniu i wyprasowaniu nadaje się do ponownego użytku. Pełnią podobną funkcje co serwetki flizelinowe.